DIY oftewel doe-het-zelf krijgt in de NTS-1 van KORG wel een heel avontuurlijke betekenis. Allereerste is het een échte synth voor een buitengewoon betaalbare prijs die érg veel ruimte biedt om te experimenteren. Tegelijkertijd kun je er je skills als programmeur op loslaten, want de NTS-1 is gemaakt voor sounddesign

Aansluiten

Je moet ‘m zelf in elkaar zetten, waarvoor je overigens geen soldeerbout nodig hebt. Daarna kun je ‘m door de veelheid aan aansluitingen in allerhande set-ups inzetten. Hij heeft MIDI-in, SYNC-in en -uit, USB en audio-in. Standalone kun je ‘m bespelen met de ribbon-controller.
Voeding gaat via USB, dus met een powerbank kun je ‘m óveral gebruiken, ook als er geen stopcontact of computer in de buurt is. Natuurlijk kun je ‘m dan horen via de hoofdtelefoonuitgang.

Volwassen doe-het-zelf-synth in miniformaat

Sounddesign

Het is een monofone synth met enkelvoudige, digitale oscillator, een multimode-filter, een EG, drie LFO’s, drie stereo effectprocessors en een volwaardige arpeggiator.
De hoofdoscillator kan zaagtand-, driehoeks-, blok- en VPM-golfvormen produceren. Waar het grote avontuur begint is bij de user oscillator. Je kunt daarin zelfgeprogrammeerde oscillators inladen die je creëert met KORG’s logue SDK. Dit betekent tevens dat hij compatible is met content die gemaakt is voor de KORG prologue en minilogue xd. Deze golfvormen kunnen hands-on eenvoudig worden vormgegeven en aangepast door het draaien aan de knoppen.

Uitwisselen

Er is wel wat ervaring vereist voor het programmeren van eigen oscillators en voor eigen eigen effectprocessors in het geval van de prologue en de minilogue xd. Daar staat tegenover dat het inladen van deze content door middel van de librarian (Mac en Windows) buitengewoon simpel is. Online zijn er sounds beschikbaar van talrijke ontwikkelaars, zodat je ook zonder zelf te programmeren je library kunt uitbreiden met zeer spannende sounds. Meer over de software developers kit (SDK) vind je op de KORG-site. Durf je het aan om zelf te programmeren, ga dan naar GitHub.

KORG NTS-1 doe-het-zelfBouwen

De bouwpaketten voor de NTS-1 zijn gewoon via je KORG-dealer verkrijgbaar. Qua formaat sluiten ze perfect aan bij bijvoorbeeld de volca’s van KORG. Zo bouw je een studio voor sounddesign van formaat, maar dan met mini afmetingen.