Zoom Live Track L-20 pakt flink uit

In de Live Track-serie van Zoom bevinden zich de L-20 en de l-20R: digitale mixers die geschikt zijn voor live gebruik, maar die zó uitgebreid zijn dat ze moeiteloos in te zetten zijn als multitrack-recorder in zowel de studio als in oefenruimtes. De resolutie bij het opnemen is maximaal 96kHz/24-bits.

Sporen

Er zijn zestien mono ingangen en twee ingangen die zijn geconfigureerd als stereoparen, wat in het totaal twintig ingangen oplevert. Deze twintig ingangen kunnen als individuele sporen worden opgenomen en tegelijkertijd kan er een stereomix worden weggeschreven; 22 tracks dus.
Opnemen gaat op een SD-kaart, die je vervolgens ook kunt gebruiken om de individuele tracks over te zetten om ze verder te bewerken en te mixen in je pc of Mac.

Audio-interface

Tevens fungeren de L-20 en L-20R als audio-interface. Hang ze via USB aan je Mac of pc en je kunt twintig ingangskanalen naar je computer sturen. Er komen dan vier kanalen terug van je computer naar de Zoom L-20 mixer. Dit kan zelfs op hetzelfde moment als wanneer je opneemt op de SD-kaart.

Effecten

Ze zijn voorzien van een uitgebreide, tweevoudige effectprocessor; ideaal voor live mixen of wanneer je aan de eindmix van je opnames werkt. Deze werken via twee misbussen. Er zijn twintig effecten om uit te kiezen.

Discrete kanalen

Alle kanalen hebben een driebands-EQ waarvan het mid parametrisch is, met daarnaast een instelbaar laag-af-filter. De zestien mono-ingangen hebben elk hun eigen compressor. Ingang 1 en 2 zijn ook geschikt voor het direct opnemen van een elektrische gitaar of bas.
Heel slim zijn de mogelijkheden van de zes extra uitgangen. Je kunt ze individueel instellen als hoofdtelefoon uitgang of als monitor uitgang voor bijvoorbeeld floormonitors en je kunt er een eigen mix naartoe sturen of die van de master. Je kunt dus in ‘layers’ zes individuele mixes opzetten.

Engineer

Degene die de techniek doet, kan kiezen of hij op z’n hoofdtelefoon de ingangskanalen solo wil horen of de gehele mix óf de losse monitormixes. Daarnaast is er een talkback-microfoon ingebouwd, zodat de engineer met de muzikanten kan communiceren of opmerkingen kan opnemen. In dezelfde sectie vindt zich ook een metronoom, zodat je met click kunt opnemen.

Apps

De L-20R heeft minder bedieningselementen dan de L-20 en is dan ook aanzienlijk compacter, maar omdat deze mixers ook draadloos via bluetooth te benaderen zijn door middel van de L-20 Control-app voor iPad krijg je de volledige toegang tot álle parameters.
De compacter L-12 heeft twaalf ingangen en 5 monitorgroepen/hoofdtelefoonuitgangen, maar beschikt over vrijwel dezelfde faciliteiten als de andere twee.