Het was een controller die een aardverschuiving teweegbracht: de AKAI APC40. Ableton Live had er al voor gezorgd dat de manier waarop we naar muziekproducties keken dramatisch was veranderd, met de komst van hardware volledig toegespitst op de bediening van Ableton was helemaal het hek van de dam. Dit was dé nieuwe manier van muziek produceren.
Inmiddels heeft AKAI Professional nieuwe inzichten opgedaan over hoe producers en dj’s hun hardware gebruiken en op basis daarvan is het concept van de APC’s aangepast.

APC40MKII_driekwart590

Gebleven zijn – natuurlijk – de matrix van 5 x 8 pads voor het starten van Clips en bestieren van Scenes met visuele feedback in drie kleuren (rgb) zodat je altijd weet wat er aan loopt en wat er klaarstaat. De faders zijn echter verzonken gemonteerd zodat de volledige weg beter wordt geleid. De werking is nu robuuster en nauwkeuriger.
De layout is aangepast aan de manier waarop producers en dj’s daadwerkelijk werken. In ergonomisch opzicht is dat een behoorlijke stap voorwaarts, want er wordt een veel handiger in line-principe gehanteerd.
De A/B-crossfader kan on the fly worden toegekend en voor de voeding is er geen netadapter meer nodig. De APC40 Mk-2 is class compliant, wat betekent dat er geen drivers hoeven te worden geïnstalleerd om deze Ableton-controller adequaat te laten herkennen door en werken met hedendaagse Windows-pc’s en Mac’s.

De meegeleverde software in de vorm van loops en one shot-samples is omvangrijk. De AKAI APC-40II wordt geleverd met 10 launch packs afkomstig van Toolroom Records en 5 expansion packs van Prime Loops. Omdat het zelf inspelen van partijen steeds belangrijker wordt, wordt de APC 40-II ook geleverd met 2 softsynths: SONiVOX Twist, een synth die gebaseerd is op spectral morphing en de zeer potente Hybrid 3 synth van AIR Music Tech.


AKAI Professional wordt geïmporteerd / gedistribueerd door inMusic Brands. Meer informatie over de AKAI APC40 in het Engels vind je op de desbetreffende AKAI Professional webpagina.

[pro_ad_display_adzone id=”20″]