De Frankfurter Musikmesse is weer achter de rug. Op deze grootste muziekbeurs in Europa was veel te beleven en traditioneel tekent de toekomst van de muziekindustrie tekent zich hier af. Op het gebied van synthesizers was er natuurlijk software, maar de comeback van de hardware is – gelukkig – niet meer te stuiten. waldorf_streichfett_topOpmerkelijk is het pad dat Waldorf heeft gekozen. Ze lijken zich te richten op zeer compacte synth-achtigen, aantrekkelijk van prijs, maar dan met verschrikkelijk goeie, zeer karakteristieke sounds. Wij kwamen bijvoorbeeld de Waldorf Streichfett tegen. Vertaald betekent “Streichfett” zoiets als “smeerbaar vet” en dat is precies wat deze Waldorf doet, maar dan met een heel duidelijk retro-inslag. Hij produceert klassieke string ensemble-geluiden, zoals bijvoorbeeld ook een Solina dat vroeger deed, en kan dit combineren met het geluid van een monofone, virtueel-analoge synth. Het resultaat is een buitengewoon gedateerde sound; heerlijk jaren zeventig en tachtig. Een beetje cheesy, maar daardoor zo verschrikkelijk lekker en het karakter is ongelooflijk authentiek. Klaarblijkelijk is er een soort wavetable gebruikt, want als je aan de grote String-knop draait komen er heerlijk slechte imitaties van strijkers, blazers en koren voorbij. Dit gaat traploos en op zich biedt dat dan weer allerhande mogelijkheden om het geluid in realtime te veranderen. Je kunt deze sectie zelfs layeren met een tweede string-sound. De synth-sectie is érg simpel, op een zeer rudimentair niveau te bewerken, maar de klank is subliem; ook weer heel erg gedateerd. Ook hier weer kun je traploos door een soort preset waveforms scrollen met een draaiknop: bass > e-piano > clavi > synth > pluto (wat dat laatste ook moge betekenen, maar in elk geval ‘space-achtig’). Het effect tenslotte maakt het helemaal af. Voor de string-sectie is er een zeer oorspronkelijk klinkend ensemble-effect en de synth heeft een lekkere tremolo. Het geheel kun je aftoppen met reverb, een phaser of met ‘animate’.

waldorf_streichfett_rear_590Je kunt ‘m bespelen via MIDI of via USB. Ook de bediening kan via MIDI en USB. Als gezegd: hij is zeer compact en er is dus altijd wel een plekje te vinden op je synth-stack of op je werkblad, waar je een Streichfett kwijt kunt. De prijs van dit buitengewoon goed klinkende apparaatje is verbluffend laag; even aangenomen dat je op zoek bent naar écht hartstikke foute string ensemble-sounds, want voor realistische strijkers en blazers is de Streichfett absoluut niet geschikt. Opmerkelijk detail: de string-sectie is volledig polyfoon. Er is dus geen beperking op het aantal stemmen.

Meer informatie over de Waldorf Streichfett in het Engels vind je op de Streichfett-pagina van de Waldorf-site. Met een prijs van onder € 300,- mag je dit pakje smeerbaar vet gerust ‘onweerstaanbaar’ noemen.

[pro_ad_display_adzone id=”20″]