Als je gaat gitaarspelen krijg je onherroepelijk te maken met snaren die breken of minder gaan klinken zodat ze vervangen moeten worden. Er is heel veel te koop en daaro  is het niet altijd gemakkelijk om de juiste snaren te kiezen. We hebben daarom de verschillen in gitaarsnaren voor je op een rijtje gezet.

Snaren zijn het meest essentiële onderdelen van je gitaar als het gaat om de klank en bespeelbaarheid. In sommige gevallen ligt de keuze voor een bepaald type snaar voor de hand, in andere gevallen zul je misschien even moeten nadenken over waar je het beste voor kiest.

Een beginnend gitaarspeler zal andere eisen aan zijn gitaarsnaren stellen dan iemand die al langer bezig is. Als beginnende speler ben je vaak nog niet echt op de hoogte van wat er allemaal te koop is op snarengebied. Klinkt je gitaarspel steeds beter, dan zul je merken dat ook je klanksmaak zich ontwikkelt. Is dit het geval? Kies dan voor kwalitatief betere snaren, welke ook minder hard zullen slijten. Gitaarsnaren worden van verschillende materialen gemaakt. Deze hebben invloed op de klank, de duurzaamheid en het blijven doorklinken (sustain) van de snaar.

Denk vooral niet te licht over de keuze van je snaren. Ook als is je gitaar nog zo mooi, zijn je elementen nog zo goed, als je snaren niet goed zijn zal je instrument niet klinken zoals het kan klinken.

Hieronder bespreken we eental standaard verschillen tussen snaren en de verschillend tussen snarentypes zodat je in het vervolg misschien makkelijker een goed set snaren kiest.

Materiaal
De snaar bepaalt voor een groot deel de klank die je uit je gitaar weet te halen. De gitaarsnaren die het meest gebruikt worden zijn van nylon of staal. Een Klassieke of Spaanse gitaar heeft nylon snaren. Een Western en een Elektrische gitaar hebben stalen snaren.

klassieke-gitaar

Nylon snaren
Nylon snaren zijn er in verschillende soorten en materialen, afhankelijk van het soort gitaar. De snaar kan een lage of hogere spanning hebben. Die met een lagere spanning zijn makkelijker speelbaar.
Je kunt kiezen uit:

 • Zilver omwonden snaren: nylon snaren omwikkeld met verzilverd koper. Klank: warm en helder.
 • Titanium omwonden snaren: nylon snaren omwikkeld met titanium. Klank: warm, helder, goede respons en sustain.
 • Gecoate snaren: nylon snaren met een beschermlaag, waardoor ze langer meegaan en langer hun klankeigenschappen behouden. De prijs ligt hoger dan gewone gitaarsnaren, maar ze gaan drie tot vijf keer zo lang mee.

snaren

Stalen snaren
Stalen snaren bestaan uit een stalen kern en zijn omwikkeld door een ander materiaal. Ook hierin zijn verschillende soorten te onderscheiden.
Voor de Western gitaar:

 • Brons omwonden. Klank: heel helder, maar wordt minder na een aantal uren spelen.
 • Fosfor of brons omwonden. Meest gebruikte snaren bij de Western gitaar. Klank: milder.
 • Zijde met staal. Een stalen kern, omwonden met zijde en verzilverd messing. Hebben een lagere spanning dan normale stalen snaren. Kies voor deze snaren als je een meer klassiek geluid op je Western gitaar wilt.
 • Gecoat: voorzien van een beschermlaag, waardoor de snaren langer meegaan. De prijs ligt hoger dan gewone gitaarsnaren, maar ze gaan drie tot vijf keer zo lang mee.

elektrische gitaar

Voor de Elektrische gitaar:

 • Vernikkeld: stalen kern met vernikkeld staal omwonden. Meest gebruikt.
 • Nikkel: stalen kern met nikkel omwonden. Geeft mildere toon.
 • Roestvast staal: meest helder klinkende materiaal, maar minder glad dan andere 2.
 • Naast het materiaal moet je bij de aanschaf van gitaarsnaren ook letten op windingen en diktes:

>>>>Windingen
Bij een stalen snaar onderscheiden we verschillende windingen:

 • Roundwound: ronde draad om de stalen kern. De meest gebruikte snaar.
 • Flatwound: vlakke draad om de stalen kern. Klank: milder dan roundwound.
 • Groundwound: combineert de eigenschappen van beide genoemde snaren. Klank: helder.

>>>>Diktes
Zowel nylon als stalen gitaarsnaren variëren in diktes: extra light (010), light (012), medium (013) en heavy (014). In een setje met bijvoorbeeld 010-snaren is de dunste snaar (en dus de hoogste toon) 0.010 inch dik (ongeveer een kwart millimeter).

Twijfel je nog over de juiste keuze voor je snaren? Vraag dan gerust om advies bij je (online) winkel!

Met speciale dank aan: Sander Bos / Gitaarsnaren.com