Hoe prettig het ook moge zijn als je ‘m lekker hard hoort, een bassdrum veroorzaakt op het podium altijd allerhande problemen. Sterker nog: een drummer heeft die kick van dat laag écht nodig om lekker te spelen, maar de geluidstechnicus moet uit alle andere kanalen het laag draaien om ‘m niet overal binnen te laten komen. Drummers hebben vaak een eigen sublaag naast zich staan, puur om de bassdrum te ‘voelen’. Maar als het om dat voelen gaat, kan het ook anders: gewoon… écht voelen.

BC2rmEen lumineus idee is ‘t. Niet van vandaag of gisteren, maar wel iets om weer ’s onder des drummers aandacht te brengen. Een drumkruk die het laag van de bassdrum rechtstreeks op je gebeente overbrengt door middel van kruk waarop je zit. Je voelt álles en niemand hoort ‘t. Dat scheelt een hoop gedoe en gezeur. Het houdt het drumgeluid ook lekker open, want de technicus hoeft ook niet niet meer hemel en aarde te bewegen om het monitorgeluid van de bassdrum uit z’n zaalgeluid te weren. Waar ’t dus om draait is ’t krukje of eigenlijk meer de zitting daarvan. Die wordt aangedreven door een speciale versterkerunit die het laag doorgeeft, zonder vertraging en op elk gewenst level.

Throne Het lijkt erop dat dit fenomeen, dat op papier natuurlijk schitterend is, maar in praktische zin wel wat overtuigingskracht nodig heeft, een schare fans onder bekende drummers heeft weten te mobiliseren. Wat denk je van John Otto van Limb Bizkit, Chistian Eigner van Depeche mode, Leo Crabtree van The Prodigy en Jonathan Joseph van Jeff Beck?

BC2

Je kunt ‘m rechtstreeks op de bassdrummicrofoon aansluiten en die doorkoppelen naar zaalgeluid of je stuurt ‘m aan met het signaal uit je monitorgroep. Hij is ook geweldig in combinatie met een in-ear-systeem. Er gaat dan immers niets van het monitorgeluid de zaal in en de drummer heeft wel het fysieke contact met zijn bassdrum.

Het systeem bestaat altijd uit een krukzitting die past op alle gangbare hardware. De poot krijg je er dus niet bij. Die krukzitting kun je combineren met drie drive-units: de BC2, een ge-flightcasede unit, de BC2rm een 19″-versie en de BC Gigster, een lichtgewicht unit met dezelfde prestaties, maar minder instelmogelijkheden.

Meer informatie over deze simpele, maar zeer slimme oplossing vind je op de site van Porter & Davies.

[pro_ad_display_adzone id=”20″]