Zou je niet denken dat ze na de Tyros 4 eigenlijk al klaar waren? Blijkbaar niet. Bij Yamaha hebben ze zelfs nog een tandje bijgezet. Met de Tyros 5 slaan ze alles wat ze tot op heden gemaakt hebben.

Behalve om nieuwe sounds en uitgebreider DSP-effecten draait vooral om de extreem realistische, nieuwe styles. Zoals ze bij Yamaha zelf melden: “Het is alsof je wordt begeleid door de beste musici ter wereld.”

tyros5_awk_590

Of je nu muziek schrijft, arrangeert of optreedt, van de Tyros 5 krijg je de beste ondersteuning in alle opzichten. Wat highlights:

– Er zijn 300 nieuwe sounds, waaronder brass, gitaren, synths enelektrische en staande piano’s. Daaronder bevinden zich vele S.Art2-sounds: kwaliteitsgeluiden met een hoog realiteitsgehalte; alsof je het échte instrument bespeelt.

– Als je een gemengde blazerssectie bespeelt, verdeelt de Tyros 5 de stemmen zoals een arrangeur dat zou doen. Speel je tweestemmig met b.v. een trompet en een trombone, dan krijgt de topnoot automatisch de trompet toegewezen i.p.v. dat beide tonen door zowel een trompet als een trombone worden weergeven.

– Een rijkdom aan orgelsounds; in alle soorten en maten. Van concert- en kerkorgels tot en met B3’s en transitor- en theaterorgels.

– Styles die niet alleen bestaan uit MIDI-gebaseerde begeleidingen, maar daadwerkelijk audiotracks op het gewenste tempo weergeven. Dit zorgt voor bijvoorbeeld percussiebegeleidingen met een ongekende warmte en human feel.

– Authentieke effecten met bijvoorbeeld extreem realistische distortion en galm, die niet voor ‘echt’ onderdoen. De bediening ervan is rechtstreeks ontleend aan die van oorspronkelijk hardware-voorbeelden. De elektronische circuits zijn gemodelleerd met Yamaha’s bekroonde VCM-technologie.

– Als je meespeelt met een audiotrack kan daarvan het tempo en de toonhoogte in realtime worden veranderd. Als je zelf wilt meezingen met een audiotrack waar al een lead vocal op aanwezig is, kun je deze verwijderen.

– Het sturen van begeleidingspartijen kun je niet alleen met je linkerhand doen. Door meerdere splits op het klavier aan te brengen kun je daarvoor ook je rechterhand gebruiken, zodat je links handmatig baspartijen kunt spelen.

– Er is een uitvoering met een klavier met 61 toetsen en een met 76 toetsen.

Daarnaast zijn allerhande zaken rondom het afspelen en mixen audio- en/of MIDI-bestanden verbeterd door bijvoorbeeld de toevoeging van een crossfader.

Meer informatie over de Tyros 5 vind je op de betreffende internetpagina. Trouwens, het is sowieso de moeite waard ’s rond te neuzen op de website van Yamaha Benelux.