Røde microfoons doen het extreem goed in muziektoepassingen. Al enige decennia en op elk niveau. De nieuwe NT1 grootmembraan-mics en de M5 kleinmembraans bouwen voort op een succesvol concept, maar doen er wéér een schepje bovenop. Al die expertise zet Røde ook in bij het ontwikkelen van microfoons voor videotoepassingen.

De huidige generatie digitale spiegelreflexcamera’s (DSLR’s) is vrijwel altijd uitgerust met faciliteiten om video-opnames op extreem hoge kwaliteit te maken. De beeldcomponenten zijn van uitstekende kwaliteit, maar op het gebied van geluid valt er behoorlijk wat winst te behalen. Voor het geluid kun je microfoons inzetten van firma’s die hun sporen op dat gebied meer dan verdiend hebben, zoals Røde.

Afbeelding 5Røde heeft al een omvangrijk assortiment aan microfoons voor videotoepassingen en met de VideoMic GO completeren ze de serie met een zeer lichte en bijzonder handige mic, die je zo op op de hotshoe van je digitale camera kunt plaatsen. Wat daarbij enorm helpt, is het gewicht van slechts 73gram en de zeer compacte afmetingen. Desondanks is het geheel voorzien van een shockmount die ervoor zorgt dat trillingen en schokken van de camerabody niet bij de microfoon terechtkomen.

Afbeelding 1De richtingskarakteristiek is supercardioïde, waardoor vooral geluid recht voor de camera wordt geregistreerd en geluiden vanaf de zijkant worden geweerd. Het gaat om een condensatormicrofoon met een kapsel van 1/2″. Je hoeft geen instellingen te maken, de VideoMic GO heeft zelfs geen schakelaars, en hij past daardoor uitstekend in de “point-and-shoot”-filosofie van de huidige DSLR’s.

Afbeelding 2

Tegelijkertijd is de geluidskwaliteit dermate hoog dat die perfect aansluit bij de tegenwoordige HD-beeldkwaliteit. EQ’ing en levelaanpassingen zijn strikt genomen niet noodzakelijk.

De VideoMic GO krijgt zijn voeding van de camera. Je hoeft er dus geen batterijen in te plaatsen en het gewicht blijft daardoor ook zeer beperkt. Bovendien wordt de camera daardoor niet topzwaar.

De Røde VideoMic GO is zeer gebruiksvriendelijk, lichtgewicht en uiterst compact. Niets staat kwaliteitsgeluid bij HD-beeld nog in de weg.

Specificaties:

 • Akoestisch principe:  line gradient
 • Actieve elektronica: JFET impedantie-converter met bipolaire outputbuffer
 • Kapsel: 0.50″ (12,7mm)
 • Richtingskarakteristiek: supercardioïde (front address)
 • Frequentiebereik: 100Hz – 16kHz
 • Maximum SPL: 120dB SPL (@ 1kHz, 1% THD bij 1KΩ belasting)
 • Gevoeligheid: -35.0dB re 1 Volt/Pascal (17.80mV @ 94 dB SPL) +/- 2 dB @ 1kHz
 • Equivalent ruisniveau (A-weighted): 34dB-A
 • Voeding: via connector (330uA @ 2.5V))
 • Gewicht: 73gr
 • Afmetingen: 79 x 73 x 167mm (hxbxd)
 • Uitgang: mini-jack (3,5mm)

Meer informatie in het Engels vind je op de VideoMic GO-pagina van de Røde-website. Røde wordt geïmporteerd door Mafico.