De firma’s Orla en MM49 hebben de handen ineen geslagen met het idee een masterkeyboard te ontwikkelen dat in staat is om in livesituaties complexe set-ups te bespelen en te bedienen. Resultaat: de imposante JamKey C.

jamkey_rood_slant

Het meest opvallend zijn de twee klavieren: een met 61 toetsen en een met 73 toetsen. Het zijn beide waterfall-klavieren van het type Fatar TP80. Tegelijkertijd is er een immense hoeveelheid bedieningsorganen waarvan er een aantal specifiek gericht is op het aansturen van typische orgelfuncties, zoals bijvoorbeeld de drawbars, wat aansluit bij de waterfall-klavieren die immers ook kenmerkend zijn voor elektronische orgels als de B3.

jamkey_rood

Het idee is vooral dat je met de JamKey C. virtuele instrumenten aanstuurt en dan met name software-instrumenten die draaien in een laptop-computer. De JamKey C. heeft voor dat doel een USB-aansluiting en bovenop de behuizing is precies plaats voor een laptop. Er zijn ook een reguliere in- en uitgangen voor MIDI, zodat je MIDI-synths en -modules in je setup kunt integreren.

Door middel van software voor Mac en pc kun je de bedieningsorganen van de JamKey C. toekennen aan de functies van de virtuele instrumenten in je laptop. Als je een virtueel, elektronisch orgel gebruikt, bijvoorbeeld een VST- of een AU-plug-in in de computer  – de kwaliteit daarvan is tegenwoordig ronduit verbluffend – heb je direct knoppen voor de bekende orgelfuncties tot je beschikking zoals voor Percussion: On/Off, 2nd/3rd Harmonic, Soft/Normal en Slow/Fast Decay. Dat geldt ook voor de bediening van de (virtuele) Leslie-box, maar vooral voor 2 volledige sets van 9 drawbars + 2 drawbars voor de pedalen. Die drawbars kun je – natuurlijk – net zo gemakkelijk toekennen aan de faders van de mixer in het DAW (digital audio workstation) dat je gebruikt, zoals Cubase, Sonar, Logic, Pro Tools of wat dan ook, en dat kun je ook doen voor de immense hoeveelheid draaiknoppen en druktoetsen van de JamKey C. Voor die toepassing heeft de JamKey C. ook transporttoetsen zoals Play, Stop en Rewind.

jamkey_hout

Nu lijkt het alsof Orla en MM49 zich vooral op organisten hebben gericht, maar doordat de functies helemaal vrij toekenbaar zijn, de JamKey C. pitchbend- en modulatiewielen heeft en doordat hij is voorzien van kwaliteitsklavieren van het befaamde merk Fatar, is dit masterkeyboard bij uitstek geschikt voor pianisten en toetsenisten in het algemeen die een omvangrijke set-up toch heel compact willen houden.
Met de JamKey C., je laptop en de virtuele instrumenten in je laptop heb je een uitgebreide, maar toch lichtgewicht set-up die gemakkelijk kan wedijveren met de meest lijvige opstelling van hardware synths, keyboards en modules. Helemaal van deze tijd, die JamKey C.

De JamKey C. is er in verschillende kleuren en afwerkingen. De verkoopprijs van de JamKey C. bedraagt € 2.995,-. De JamKey C. wordt geïmporteerd door MMC Trading / tel.+31 (0) 6 5130 5133. Meer informatie in het Engels vind je op de JamKey-website.