MXL heeft zich op het gebied van zangmicrofoons voor livegebruik tot nu op de achtergrond gehouden. Voor in de studio is de keuze aan microfoons – en dan met name condensatormicrofoons met een groot membraan – overweldigend, met toppers in elke prijsklasse, maar op het podium zie je ze nog weinig.  Met de CR77, die op de Summer NAMM in Nashville werd gepresenteerd, komt daar nadrukkelijk verandering in.

CR77_singer_590px

Zwart en chroom
De vormgeving is opvallend. Matzwart gespoten en voorzien van zwart chroom is de CR77 zangmicrofoon retro en uiterst smaakvol tegelijkertijd. De gebruikte technologie is echter alles behalve retro. De grille van de CR-77 heeft een geïntegreerd plopfilter, bestaande uit twee lagen fitermateriaal en de openingen in het rooster van de grille zijn verhoudingsgewijs klein om feedback tegen te gaan. Om bijgeluiden tot het minimum te beperken heeft de CR 77 vocal mic een ingebouwde shockmount, die dan ook het aantrekkelijk design van deze zangmicrofoon niet verstoort.

Open en modern
Het klankkarakter, in tegenstelling tot het retro uiterlijk, is modern en helder. De flinke afmetingen van de behuizing geven de geluidsgolven meer ruimte op weg naar het membraan, wat zorgt voor een heel open karakter. Door de cardioïde richtingskarakteristiek wordt geluid dat van de achterkant komt en ander omgevingsgeluid zeer doeltreffend tegengegaan.
Tegelijkertijd is de CR77 wel weer compact genoeg om gemakkelijk te kunnen opbergen en zeer robuust gebouwd, zodat hij het zware leven van live-apparatuur glansrijk doorstaat.

Er is nog geen prijs voor Nederland vastgesteld, maar de richtprijs in de VS is 169 dollar. Meer informatie in het Engels vind je op de introductiepagina van MXL.

MXL wordt in Nederland geïmporteerd door M Works.