Veel muzikanten zal het zorg zijn, maar Mac-gebruiker en dan met name die Logic Pro voor muziekproductie gebruiken zullen opgelucht ademhalen. De opvolger van Logic 9 is na jaren van wachten, meer dan vier jaar, eindelijk door Apple uitgebracht. De opluchting is volkomen terecht, want als je gewend bent aan gecompliceerde software als een DAW (digital audio workstation), is het laatste wat wilt overstappen naar een ander platform.

logic_V_drummer

Logic is dus weer up-to-date met allerhande nieuwe functies. Het meest in het oog springend, naast de nieuwe grafische interface, zijn de Melodyne-achtige pitchcorrectie die het kinderlijk eenvoudig maakt om valse vocals te corrigeren, de virtuele drummer die je aanwijzingen op de voet volgt, de handige manier om gelijksoortige sporen te groeperen en de handige en veelzijdige arpeggiator.

Afgezien van veel nieuwe plug-ins op het gebied van effecten en instrumenten is Logic Remote een erg aantrekkelijke nieuwe functie van Logic X. Je kunt nu Logic op afstand bedienen vanaf je iPad, even aangenomen dat dat geen iPad 1 is. Logic Remote is een app die gratis te downloaden is vanuit de App Store.

Tegelijkertijd is MainStage, de host voor het live gebruiken van AU-plug-ins, ook in een hogere versie terechtgekomen.

De prijs van Logic X is net als die van Logic 9 weer buitengewoon vriendelijk: € 179,99 in de App Store. Ook MainStage 3 is relatief goedkoop: € 26,99. Ten opzichte van de concurrentie is Logic Pro X zelfs sensationeel goedkoop. Bedenk wel dat je een Mac moet hebben die onder Mountain Lion draait (Mac OS 10.8.4 of hoger).

Meer info op de Apple-site.