Het Hammond SK-1 combo orgel is een lichtgewicht, of eigenlijk vedergewicht keyboard met superieure Hammond-B3-sounds en mechanische drawbars. Naast zeer realistische orgel-sounds met een leslie-effect, dat bijna niet van echt te onderscheiden is, is de SK 1 ook voorzien van erg goeie akoestische en elektrische piano-geluiden, met onder meer de roemruchte Yamaha C7 concertvleugel en onmisbare Rhodes- en Wurlitzer-sounds, en een volledige set synth- strings-, orkest-, accordeon- en clavinetgeluiden. De kerkorgelgeluiden zijn ronduit overweldigend.

Hammond_SK1-73_510px

Fijn voor organisten, want de SK1 en de tweeklaviers SK2 zijn voorzien van een uitstekend spelend waterfall-klavier. Hammond is echter de pianisten niet vergeten, want het Hammond SK 1 stage keyboard is er nu ook met een toetsenbord met 73 of 88 toetsen dat licht genoeg speelt voor organisten en waarvan de toetsen tegelijkertijd precies genoeg gewicht hebben om ook pianisten te bekoren: de Hammond SK1-73 en de Hammond SK1-88. Het gaat om klavieren van de gerenommeerde keyboardfabrikant Fatar. Fatar heeft in overleg met Hammond de klavieren echter voorzien van speciale functies. Zo schakelt het klavier bij het wisselen van piano- naar B3-sounds automatisch tussen een diep triggerpunt, zoals bij de respons van een piano, en een hoog triggerpunt, wat kenmerkend is voor de respons van een Hammond B3 combo-orgel. Ook zijn de toetsen zodanig vormgegeven dat glissando’s en andere slide-achtige speeltechnieken comfortabeler kunnen worden uitgevoerd dan op een traditioneel pianoklavier.

Hammond_SK1-88_590px

Gebleven is het mooie, traditionele Hammond-design en het belachelijk lage gewicht van de oorspronkelijke SK 1 en SK 2 combo-orgels: 9,5kg voor de versie met 73 toetsen en 12,2kg voor die met 88 toetsen; ijzersterke argumenten voor livemuzikanten!

drawbars

Afmetingen en gewichten:

Hammond SK-1/73

  • 112,5 x 30,5 x 8,9cm (bxdxh); 9,5kg

Hammond SK-1/88

  • 132,1 x 31,8 x 8,9cm (bxdxh); 12,2kg

Meer informatie over de Hammond SK1 73 vind je via deze link, over de Hammond SK 1 88 hier.