De eigenwijze Chinese firma CME bouwt al jaren MIDI- en USB-controllers. Die zijn vooral gericht op muzikanten die een kwaliteitsklavier op prijs stellen. Zowel de semi-gewogen als de gebalanceerde (hammer action) klavieren van CME staan dan ook hoog op de verlanglijst van professionele pianisten, toetsenisten en producers.

Er zijn natuurlijk al tientallen USB-keyboards die specifiek zijn gericht op mobiel gebruik in combinatie met laptops, tablets en iOS-apparatuur, maar CME maakt er iets heel moois van: de Xkey Mobile USB controller. De afmetingen zijn extreem compact, terwijl de Xkey tóch is voorzien van toetsen met een normaal formaat. Die toetsen zijn aanslaggevoelig en versturen polyfone aftertouch; een feature die niet alleen op het terrein van mobiele apparatuur voor muziekproductie hoge ogen gooit.

CME-Xkey_top_590px

Wat je niet verwacht bij deze afmetingen en ultraplatte vormgeving (16mm hoog) is dat het klavier simpelweg erg goed speelt, wat wordt veroorzaakt doordat zelfs déze toetsen semi-gewogen zijn. Sowieso straalt het zeer strak en smaakvol vormgegeven Xkey masterkeyboard kwaliteit uit. Dit wordt nog ’s onderstreept door de pitchbender die zijn data in hoge resolutie verstuurt. Het CME Xkey klavier is voorzien van 25 toetsen, pitchbend-knoppen, een modulatieknop voor het versturen van continuous data, octave up/down-toetsen en een sustain-toets.

De CME Xkey USB/MIDI controller is class compliant en kan daardoor worden gebruikt in combinatie met Mac’s, Windows pc’s, iOS-appartuur zoals de iPad en iPhone, en de Microsoft Surface Pro. Voeding krijgt de Xkey controller via USB.

Met zijn aluminium frame biedt de CME Xkey een professioneel en stijlvol alternatief in een markt die wordt gedomineerd door anonieme, uit kunststof vervaardigde controllers.

CME wordt geïmporteerd door Mafico. Meer informatie over de Xkey vind je op de CME-site.

Afmetingen en gewicht

  • Breedte: 338mm
  • Diepte: 135mm
  • Hoogte: 16mm
  • Gewicht: 600gr