Kawai streeft met de VPC1 maar één ideaal na: geef pianisten het gevoel dat ze op een échte vleugel spelen, terwijl de klanken worden voortgebracht door een pc of Mac. Een vleugel heeft geen schuifregelaars of draaiknoppen en daarom is deze USB/MIDI-controller ook van geen enkel bedieningsorgaan voorzien, even afgezien van de drie pedalen – natuurlijk – en een aan- en uitschakelaar.
Met 88 houten toetsen is het toucher van de VPC1 niet te onderscheiden van een akoestische kwaliteitsvleugel. Het gaat om het daadwerkelijk met contragewichten gebalanceerde RM3 Grand II-klavier.

VPC_mechaniek_590pxDe vormgeving sluit perfect aan op dit Kawai-ideaal: smaakvol, chic, ingetogen en op het bovenblad ruimte te over voor een laptop of controllers die je mogelijkerwijs gebruikt bij het maken van muziek.

VPC_front_590px

Toch is de VPC1 volledig naar je hand te zetten. De edit sofware (vooralsnog uitsluitend voor Windows) geeft toegang tot functies waarmee je de de respons van de VPC1 minutieus kan aanpassen aan de virtuele piano in de computer. Er is echter al een aantal presets dat perfect aansluit bij de meest gebruikte, meest realistische, virtuele piano’s zoals Ivory II, Pianoteq, Galaxy Vintage D en Alicia’s Key’s.

Voor échte pianisten… met een virtuele piano. Meer informatie, in het Nederlands, op de Europese site van Kawai.