Nord_Lead4_top

Eindelijk is hij er: de Nord Lead 4. Hij is er ook als module: de Lead 4R. Hij is viervoudig multitimbraal en opgebouwd rondom een virtueel-analoge synth engine met 2 oscillators en 2x oversampling. Maar het stopt niet bij subtractieve synthese, want de Lead 4 levert ook frequentie modulatie en wavetables.

De vier parts van de Lead 4 zijn alle voorzien een eigen effectsectie met ondermeer delay, reverb, amp simulation, samplerate reduction en een talk-effect. Ook is er een unisono-mode waarmee je sounds kunt stapelen.

De realtime bediening is subliem doordat binnen elk programma 7 variaties van dit programma kunnen worden vastgelegd, waartussen je vrijelijk kunt morphen. Dit staat garant voor dramatisch evoluerende sounds en overweldigende live-effecten, want daarmee verandert de instelling van meerdere functies tegelijkertijd.

Het filter kent naast de gebruikelijke 12/24dB lowpass-, bandpass- en highpass-modes ook simulatie van transistor- en diode-ladderfilters; goed voor de smerige en striemende sounds bekend van veel van de “klassieke” filters.

Nord_Lead4R_sideBelangrijke kenmerken

 • 4-voudig mutlitimbraal met 4 individuele uitgangen
 • Virtueel-analoge, subtractieve synthese op basis van 2 oscillators per stem met frequentie modulatie, hard- en softsync, en True Voice-unisono
 • Performance controls: Morph en Variation
 • Wavetable-synthese met unieke formant wavetables
 • 12/24dB lowpass-, highpass-, bandpass-filters plus simulatie van transistor- en diodeladderfilters
 • 2 sectie met LFO/arpeggiator en Mod Env-sectie met flexibele routingfaciliteiten
 • LFO, arpeggiator en delay zijn te syncen met masterclock of met externe MIDI-clock
 • Crush-, talk- en distortion-, reverb- en delay-effecten per part
 • 2x oversampled sound engine
 • 20-stemmig polyfoon
 • Aanslaggevoelig klavier met 49 toetsen (C-C), dit geldt – natuurlijk – niet voor de Lead 4R
 • USB MIDI

Meer informatie op de website van de Nord Lead 4