Gisteren (15 november 2012) werd in op de Kop van Zuid in Rotterdam Ableton Live 9 en Push gepresenteerd en MusicGear.nl was natuurlijk ook uitgenodigd. Zelf heb ik nog nooit met Ableton Live gewerkt, vroeger werkte ik altijd met Cubasis en de laatste tijd met Logic en Garageband, maar na de presentatie heb ik me voorgenomen toch eens wat meer te gaan verdiepen in Ableton Live want het heeft een berg aan nieuwe functies.

Zo is o.a. het zoeken van sounds, samples, effecten en andere onderdelen om muziek mee te maken nu super simpel gemaakt door de nieuwe browser en kan het programma vrij nauwkeurig elke digitale audio file omzetten in MIDI. Dus je zingt of speelt wat, neemt het op en haalt het door Ableton Live 9 en je weet meteen welke noten je hebt gezongen of gespeeld. Super handing om als je een deuntje in je hoofd hebt dit heel snel in noten om te zetten. Maar met deze tool kan je dus ook een door iemand anders gespeeld stukje muziek laten omzetten in MIDI en daarna het originele instrument vervangen. Dus een stukje piano kan je veranderen in gitaar en andersom.


Ook werd de Push gepresenteerd een apparaat waar je alle functies van Live 9 mee kan bedienen zonder dat je muis of toetsenbord van je computer nodig hebt. Maar let op het is geen stand alone apparaat, je moet ‘m altijd aansluiten op een computer met Ableton Live. Het is dus eigenlijk meer een soort van anders vormgegeven keyboard dan een concurrent voor een Akai MPC.

De makers van de Push vertelde dat ze een apparaat wilde maken dat een kruising was tussen een MPC en een sequencer en ik denk dat ze daar aardig in geslaagd zijn. Ben je gewend om met Ableton te werken dan is het een zeer leuk apparaat om aan je setup toe te voegen omdat het je heel erg kan helpen intuïtief te werken met Ableton. Je kan namelijk heel snel scrollen door bibliotheken en functies met de vele knoppen die je ook kan toewijzen voor de bediening van een filter, zijn de pads aanslaggevoelig en veranderen ze van kleur als ze een andere functie krijgen. Het is erg handig om de muziek die je hebt gemaakt visueel gepresenteerd te krijgen.

Ben je nog niet gewend om Ableton te werken dan is het denk ik handiger om eerst de software goed onder de knie te krijgen en dan pas de Push aan te schaffen en aan te sluiten want anders zie je denk ik heel snel door de bomen het bos niet meer.

Kon je nou niet bij de presentie gisteren zijn dan kan je hieronder ook de video bekijken van de presentatie van Ableton Live 9 en Push door de kopstukken van Ableton en een video over de Push.

Prijzen: (Let op! release eerste kwartaal van 2013)
Live 9 Intro: 99,- euro
Live 9 Standard: 399,- euro
Live 9 Suite: 649,- euro
Push: 495,- euro
Nu 25% extra korting Sell-Out campagne op Live 8 Standard en Live 8 Suite met een gratis update naar Live 9
Website: www.ableton.com/en/