Begin dit jaar was ik op de NAMM in Los Angeles en ging daar naar de showroom van Yamaha. In een afdeling van die stand zat een man met een Yamaha gitaar te spelen versterkt door THR10 gitaarversterker. Ik had er een paar weken daarvoor iets over de nieuwe Yamaha versterkertjes geschreven op MusicGear.nl en zag en hoorde ‘m voor het eerst op de NAMM dus wilde eigenlijk wel een beetje zelf aan de knoppen draaien. Ik vroeg aan die kerel of hij goed vond dat als hij speelde ik een beetje aan die knoppen van die amp ging draaien en dat vond hij prima.

Dus ik een beetje aan de gang en die gast de ene na de andere riff en solo spelen dus ik had al snel door dat ik hier met een prof te maken had. Dus ik vragen: “Ben je muzikant?” zegt die kerel “Yes, I used to be the guitarist for a group called Cock Robin…”. Dus ik heb het nog net even opgezocht en volgens mij was dit ‘m, Clive Wright. Had ik gewoon heel tof zitten doen bij een beroemde muzikant…

Yamaha had dus al de THR5 en THR10 en nu zijn er dus twee varianten gekomen op de THR10 en één op de THR5 die gebruik maken van Yamaha’s originele VCM-technologie (Virtual Circuitry Modeling).

THR10X

De groene versterker waarvan je het bedieningspaneel hierboven ziet staan is de THR10X en die bootst het geluid na dat high-gain stacks geven en biedt gitaristen een krachtig metal/distortion sound.

Versterker types: Power I, Power II, Brown I, Brown II, Southern Hi, Clean, Bass Flat
Effecten: Chorus, Flanger, Phaser, Tremelo, Delay, Delay/Reverb, Spring Reverb, Hall Reverb, Compressor* en Noise Gate* (*Alleen in de THR Editor)
Knoppen: Amp, Gain, Master, Bass, Middle, Treble, Effect, DLY/Rev, Guitar Output, USB/AUX Output, User Memory, Tap/Tuner
Vermogen: 10 Watt (5 Watt + 5 Watt) d.m.v. 2 x 8 cm Full Range speakers

 

THR10C

De blauwe versterker waarvan je het bedieningspaneel hierboven ziet staan is de THR10C en is speciaal gemaakt voor het spelen van blues, jazz en countrymuziek. Van heldere klanken tot scheurend gitaar geluid de THR10C kan het allemaal.


Versterker types: Deluxe, Class A, US Blues, Brit Blues, Mini, Bass, Aco*, Flat (*Microfoon simulatie)
Effecten: Chorus, Flanger, Phaser, Tremelo, Tape Echo, Echo/Reverb, Spring Reverb, Hall Reverb, Compressor* en Noise Gate* (*Alleen in de THR Editor)
Knoppen: Amp, Gain, Master, Bass, Middle, Treble, Effect, DLY/Rev, Guitar Output, USB/AUX Output, User Memory, Tap/Tuner
Vermogen: 10 Watt (5 Watt + 5 Watt) d.m.v. 2 x 8 cm Full Range speakers

 

THR5A

De gele versterker waarvan je het bedieningspaneel hierboven ziet staan is de THR5A en is speciaal gemaakt voor het versterken van een akoestische gitaar. Voortbouwend op de kennis over microfoonsimulatietechnologieën die is opgedaan met de akoestische-gitaarvoorversterker AG Stomp produceert de THR5A een geluid alsof een akoestische gitaar is gemict met een microfoonopstelling van studio kwaliteit.

Versterker types: Condenser*, Dynamic*, Tube*, Nylon*, Eg Cln (*Microfoon simulatie)
Effecten: Compressor, Compressor/Chorus, Chorus, Flanger*, Phaser*, Tremelo*, Delay, Delay/Reverb, Spring Reverb*, Hall Reverb en Noise Gate* (*Alleen in de THR Editor)
Knoppen: Mic Type, Blend/Gain, Master, Tone, Effect, DLY/Rev, Volume, Tap/Tuner
Vermogen: 10 Watt (5 Watt + 5 Watt) d.m.v. 2 x 8 cm Full Range speakers
De Yamaha THR versterkers hebben een tuner aan boord, kun je doormiddel van een USB kabel aansluiten op je computer en de THR gebruiken om de muziek van iTunes en Youtube mee af te spelen en bovendien hebben ze een AUX ingang waar je een MP3 speler, telefoon of andere geluidsbron op kan aansluiten.

De THR versterkers kan je gebruiken als een audio interface en ook kan je doormiddel van de speciale THR Editor, die je gratis kan downloaden van download.yamaha.com, de versterker types en effecten editten.


Prijs 
(leverbaar vanaf eind oktober):
Yamaha THR10X: ± 300,- euro
Yamaha THR10C: ± 300,- euro
Yamaha THR5A: 200,- euro
Website: yamaha.com/thr_collection