Het afgelopen weekend werd er overal op het internet melding gemaakt van “De eerste 3D geprinte gitaar”. Nou dat was een beetje onzin want het bedrijf ODD uit New Zealand maakt al een hele tijd gitaren die met een 3D printer maar we hebben het hier wel over de eerste akoestische gitaar en die is gemaakt door Scott Summit.

Scott Summit is vooral bekend door zijn 3D geprinte protheses die hij maakt maar tijdens een vakantie wilde hij proberen om een gitaar te maken met een 3D Printer. Hij had vroeger als kind al geprobeerd om met $ 100,- aan hout de gitaar van Jerry Garcia (met een waarde van $3000,- ) na te maken en dat mislukte totaal maar dit keer had hij meer geluk.

Dat je een gitaar vorm kan printen hoeft natuurlijk niet te betekenen dat die gitaar vorm ook werkelijk de kracht van het spannen van de snaren aan zou kunnen of dat de gitaar ook nog een beetje mooi geluid heeft maar beide viel reuze mee. De gitaar kan de kracht die de snaren uitoefenen op de nek en body weerstaan en volgens Scott Summit klinkt de gitaar ook nog behoorlijk.

Maar voor je nou ineens naar de winkel gaat rennen om een 3D Printer te gaan kopen om zelf even lekker makkelijk een gitaar te kunnen printen moet je wel beseffen dat het materiaal dat Scott Summit heeft gebruikt om de gitaar 3D mee te printen (een soort van zeer fijn nylon poeder) kost voor deze gitaar namelijk $ 3000,- en daarvoor kan je bij bijna elke muziekwinkel in Nederland elke mooie akoestische gitaar van de muur halen, afrekenen en dan hou je waarschijnlijk nog wat geld over ook.

Maar net als alle andere nieuwe techniek zal ook het 3D printen in de toekomst veel goedkoper worden en misschien bestellen we over 10 jaar uit een soort van iTunes online downloadwinkel een bouwtekening van een Fender gitaar en print je die thuis zelf uit…

Bron: 3dprinting.com