Eerder kon je lezen dat ik ben begonnen met het opbouwen van mijn eerste pedalboard. Deze week voeg ik de derde pedaal toe aan het pedalboard namelijk de Boss DD-3 Digital Delay.

Delay en Reverb
Om goed te kunnen begrijpen wat je met de Boss DD-3 kan doen is het belangrijk om eerst goed te begrijpen wat het verschil is tussen ‘Delay’ en ‘Reverb’. Ik ben dus heel veel websites gaan lezen en kwam na een tijdje zoeken op deze pagina van Behind the Mixer waar het verschil goed wordt uitgelegd. Reverb is het effect dat je krijgt als je gitaar speelt in een lege zaal of staat te zingen in de douche, galm dus. Delay kan je het best omschrijven als echo (“Wie is de burgermeester van wezel?” en meer van dat soort grappen). De DD-3 is dus eigenlijk een echo apparaat. Je hoort het geluid dat je gemaakt had 1 of meerdere keren nog een keer waarna het langzaam wegsterft.

Ondanks de DD-3 dus een Delay is kwam ik na een hele tijd testen met de DD-3 effecten tegen, en kan er helemaal naast zitten, die wel heel erg op Reverb lijken. Als je namelijk gaat draaien aan de D.Time knoppen en de “Mode’ knop dan kan je namelijk de tijd die tussen de verschillende opvolgende Echo’s zo vergroten en verkleinen dat je (bijna?) Reverb krijgt volgens mij.

De verschillende mogelijkheden
De DD-3 is een super degelijke stompbox met (zoals je hierboven kunt zien) 4 draaiknoppen. Waarmee je respectievelijk het Effects level (E.LEVEL), de Feedback (F.BACK), de Delay Time en de Mode kan regelen. De intensiviteit van het effect van de Delay Time hangt helemaal af van de stand waarop de Mode staat ingeschakeld, staat deze op S. 50ms ingesteld dat is het effect niet echt heel opvallend. Staat de Mode op L. 800ms dan is het effect heel groot.

Ook erg leuk om mee te experimenteren is de HOLD functie. De MODE knop kan je namelijk ook op HOLD zetten en als je de pedaal intrapt zal hij het geluid dat op dat moment door de DD-3 gaat oneindig blijven herhalen. Eigenlijk een soort hele eenvoudige Looper.

De DD-3 van BOSS is gewoon een zeer veelzijdig effect waar je heel veel verschillende parameters kan veranderen met allemaal een ander resultaat en waar je eigenlijk nooit op uitgekeken raakt denk ik.

Ik had van de website van Roland een plaatje van een paar presets gevonden en die geprobeerd en toen ik de onderste probeerde met de aanwijzing: “Turn the F.BACK control to MAX, then connect an unconnected plug to the direct out. (???) blies ik bijna mijn versterker op. Ben benieuwd of het wel bij jullie goed werk. Laat mij die weten op quin@musicgear.nl.

Waarom de DD-3?
Als je op het internet gaat zoeken zijn er vele verschillende Delay pedalen te koop. Zelf Roland heeft zelfs nog twee uitgebreidere kleine Delay pedalen met nog meer mogelijkheden namelijk de DD-5 (± 215,- euro) en de DD-7 (± 179,- euro) al lijkt het of de DD-5 niet langer wordt gemaakt want hij staat niet meer op de BOSS website. Ik kon niet goed inschatten van te voren hoe vaak ik dit pedaal ging gebruiken en daarom heb dus gekozen voor een goed maar niet heel duur pedaal en kwam toen dus uit bij de DD-3 van BOSS.

Prijs: 149,- euro
Website: bossus.com 

Alternatieven:

BOSS DD-7 (± 179,- euro) Line 6 DL-4 (± 249,- euro) Electro Harmonix Delux Memory Boy
(± 135,- euro)