Vorige week kon je lezen dat ik ben begonnen met het opbouwen van mijn eerste pedalboard. Deze week voeg ik de tweede pedaal toe aan het pedalboard namelijk de Dunlop Cry Baby Wah.

Net als van alle andere pedalen zijn er ook vele verschillende Wah pedalen te koop. De Wah die ik heb gekocht, de Dunlop GCB95, is wel de meest bekende en verkochte Wah en niet in de laatste plaats door zijn prijs (± 90 euro). Dunlop heeft ook nog andere Wah in hun assortiment en ook worden Wah pedalen door andere firma’s gemaakt als Vox, Fender, Budda, EBS, MXR (is ook eigenlijk Dunlop) en Electro Harmonix.

De laatste, Electro Harmonix, bracht onlangs de eerste een Wah op de markt zonder mechanisch bewegende delen of onderstel. Deze Crying Tone Wah Pedaal bestaat eigenlijk alleen maar uit een bovenkant en is zeker waard om te testen als je een Wah gaat kopen.

Wat doet een Wah-Wah pedaal?
Even de basics: Een wah-wah pedaal is een gitaareffect dat het signaal van je gitaar zo verandert dat het lijkt op het geluid van een menselijke stem. Het grappige is dat de naam van het effect precies het effect aangeeft dat je met de pedaal kan maken. Door de voorkant van de pedaal op en neer te bewegen stuur je een filter aan dat het gitaargeluid verandert. De wah-wah was eigenlijk ontworpen om het geluid van een gedempte trompet na te bootsen. Een wah-wah wordt veel gebruikt tijdens een gitaarsolo of tijdens een funky gitaar ritme.

Waarom de Dunlop Cry Baby Wah?
Eigenlijk heb ik gewoon maar de Cry Baby gekocht omdat hij niet vol met toeters en bellen zit (druk op de voorkant en hij is aan, nog een keer drukken en hij is weer uit) en omdat hij, zoals ik al eerder zei niet zo duur was. Van Dunlop heb je misschien wel 10 verschillende Wah waaronder zelfs een paar signature Wah’s van bijvoorbeeld Slash, Jerry Cantrell en Joe Bonamassa allemaal klinken ze net wat anders maar allemaal zijn ze afgeleid van de originele Cry Baby. Dus ik heb het origineel gekocht.

Ook had ik makkelijk kunnen kiezen voor de Vox V847A ook een eenvoudige Wah en niet duur maar bij de muziekwinkel waar ik was verkochten ze die niet. Ben je een luie gitarist bekijk dan ook even automatische Wah pedalen (BOSS AW-3MXR M-120Ibanez Tone-Lok AW7) want misschien is dat meer wat voor jou dan de hele tijd actief met je voet in de weer met je Wah-Wah…

Prijs: 85,- euro
Website: jimdunlop.com

Volgende keer gaan ik een Delay pedaal kopen.

Buiten de vele Dunlop varianten zijn er ook nog de volgende alternatieven:

 

Vox V847A 
± 89,- euro

Fender Classics Series
± 140,- euro

Budda BudWah Wah Pedal
± 140,- euro