Vorige week kon je lezen dat ik ben begonnen met het opbouwen van mijn eerste pedalboard. Deze week voeg ik de eerste en misschien wel belangrijkste pedaal toe aan het board namelijk het stemapparaat.

Stemapparaten zijn verkrijgbaar van vele verschillende merken en en in verschillende prijsklassen beginnend bij 10,- euro tot ± 300,- euro. Je hebt tuners die je los gebruikt, op de kop van je gitaar kan klikken, in een 19″ rack kan plaatsen, voor je op de grond legt of op een pedalboard bevestigd. Ik ga dus voor de laatst categorie en daar zijn dan ook weer vele verschillende modellen verkrijgbaar. De klassiekers (Boss TU3, Boss TU 12 EX) gaan eigenlijk allemaal uit van het princiepe om één snaar tegelijk te stemmen (monotune). Met de nieuwe tuners (Hardwire HT6Korg Pitchblack, TC Electronic Polytune) kan je alle snaren op het zelfde moment aanslaan (polytune) en dan meteen zien welke snaren je moet stemmen.

Je begrijpt ik koos voor een polytune tuner en kwam eigenlijk door de prijs en de vormgeving uit bij de Polytune van TC Electronic (± 79,-euro). Er zijn van de polytune van TC Electronic twee versies één in het standaard effectenpedaal formaat en een kleinere ‘mini’ versie voor mensen die weinig ruimte willen opgeven voor een tuner. Ik koos voor de ‘normale’ versie omdat de mini geen DC 9 Volt uitgang (alleen een ingang) heeft en geen USB poort en je ‘m dus niet kunt niet op een computer om zo de laatste firmware te downloaden. Trouwens beide versies waren bij de winkel waar ik ‘m kocht hetzelfde.

Thuis gekomen meteen polytune ingeplugd en als je dit soort stemapparaatjes gewend bent is dit wel een verademing. Wat ze zeggen klopt precies je slaat al je snaren aan en je ziet meteen welke snaren je moet stemmen. Sneller en simpeler kan niet. Op het plaatje hierboven zie je bijvoorbeeld dat je de lage E snaar van je gitaar iets hoger moet stemmen net als de G snaar en de B snaar moet je iets lager stemmen.Voor de rest zijn alle snaren in dit geval juist gestemd.
Buiten alle snaren in één keer stemmen kan je ook nog net als bij een monotune stemapparaat snaar voor snaar stemmen. Het vreemde vond ik wel dat al had ik snaar voor snaar gestemd en had gecontroleerd of alle snaren goed waren gestemd de polytune dan toch aangaf dat de snaren niet goed waren.

Ik heb de nieuwste versie gekocht van de PolyTune en die heeft nu standaard ook de mogelijkheid om polytune te doen als is je lage E naar D gestemd (drop D) en zelfs ook als je een capo gebruikt. (Dropped modes: Eb, D, Db, C, B / Capo modes: F 1, Gb 2, G 3, Ab 4, A 5, Bb 6, B 7)

Net zoals waarschijnlijk jullie ook nooit doen had ik de gebruiksaanwijzing niet gelezen en was ik zeer enthosiast gaan zitten drukken op de twee knopjes op de achterkant van de Polytune en opeens kon ik nog maar vier snaren stemmen. Na bestuderen van de gebruiksaanwijzing bleek dat je door een van de knopjes aan de achterkant te drukken je de polytune kon zetten op een G (gitaar) stand zodat je 6 snaren hebt en op een B stand (bas dus) waardoor je 4 snaren op het schermpje in beeld krijgt. Ook kan je met dezelfde knop nog kiezen uit ‘Needle’ of ‘Stream’ mode. Die Stream mode maakte van mijn Polyfone een soort van Rad van Fortuin’ en werkte niet echt voor mij maar misschien wel voor jou.

Bij de Polytune krijg je ook nog twee klitteband stickertjes die je op de Polytune kan plakken om ‘m op je pedalboard te bevestigen. Alleen was de klitteband bevestiging veel sterker dan de lijm op de stickers want ik trok toen ik de Polytune los wilde maken van het pedalboard meteen beide stickers van het apparaat…

Prijs: 79,- euro
Website: tcelectronic.com

Volgende keer ga ik een Wha Wha kopen

Alternatieven:

     

Boss TU3
± 89,- euro 

Boss TU 12 EX
± 89,- euro

Hardwire HT6
± 89,- euro

Korg Pitchblack
± 74,99 euro