Wat: Line6 LowDown 400HD
Prijs: 195,- euro
Website: line6.com

Normaal gesproken behandel ik op deze website nieuwe producten maar af en toe koop ik zelf ook ‘musicgear’ en graag deel ik dan deze ervaring met jullie. Ik ben zelf een zeer enthousiast maar beperkt muzikant maar ik vind het heel erg leuk om instrumenten en versterkers te kopen en uit te proberen. Je hebt muzikanten die heel lang sparen om een bepaalde hele dure gitaar of versterker te kopen, ik koop liever heleboel goedkope dingen.

Onlangs was ik opzoek naar een goedkope basversterker en toen viel mijn oog op de Line6 LowDown 400HD. Een modeling bass amp die ik voor 195,- euro bij www.thomann.de heb gekocht. Niet omdat ik alles bij Thomann koop maar er was geen muziekwinkel in Rotterdam e.o. die ‘m op voorraad had en ik had nog nooit bij thomann.de bestelt en dat wilde ik ook wel eens proberen.

Via de website was de LowDown zo besteld, even betalen met creditcard (geen iDeal) en in mijn mailbox kwamen de mailtjes om me te bedanken voor mijn bestelling e.d. binnenstromen. Dinsdag had ik de LowDown besteld en donderdag werd hij al afgeleverd door UPS terwijl in het Online Tracking Sysyteem van UPS stond dat hij vrijdag aan het eind van de dag geleverd zou worden. Maar eerder is altijd beter, toch?

Versterker uitgepakt en kwam er achter dat dit wel een enorm bakbeest is. De LowDown weegt bijna 10 kilo (sorry meneer van de UPS) en is ongeveer 50 x 30 x 13 cm groot en past in een 19″ rek. Ik de stekker er in gedaan en een jack/jack snoer gepakt om ‘m aan te sluiten op een basspeaker, blijkt dat je ‘m helemaal niet kan aansluiten met een jack/jack kabel maar heb je (zoals ik ook had kunnen lezen op de website van Thomann en Line 6) een Speakon nodig. Ik natuurlijk de zwaar een half uur de pest er in en toen maar een hoofdtelefoon aangesloten om ‘m te proberen.

Mijn humeur werd van het testen ook niet beter, mijn actieve bass klonk slecht toen ik hem aansloot op de ‘active’ ingang maar klonk al een stuk beter toen ik ‘m aansloot op de ‘passive’ ingang. Maar bleef behelpen, als je bas speelt wil je je broekspijpen voelen wapperen van het geluid en niet een hoofdtelefoon op je hoofd voelen trillen. Na een uur testen het boekje er pas bij gepakt (natuurlijk) en las hoe de ‘channel memories’ (4 geheugen plekken om je favoriete instellingen op te slaan) werkte en vooral hoe je ze ook kon uitschakelen. Nadat ik de ‘channel memories’ had uitgeschakeld kon ik eindelijk pas echt goed horen hoe de LowDown 400 HD in ‘neutrale’ stand klinkt en toen werd ik een stuk enthousiaster. Later, nadat ik eindelijk een Speakon/Jack kabel had gekocht werd ik pas echt heel enthousiast.

Mensen die zweren bij buizenversterkers of instrumenten van minstens 40 jaar oud of buizenversterkers van minstens 40 jaar oud en een hekel hebben aan ‘Die Chinese Rommel’ kunnen nu beter stoppen met lezen want jullie gaan nu een stuk lezen over iemand die best heel erg enthousiast gaat zitten doen over een Line 6 Modeling basversterker van nog geen 200 euro.

De LowDown kan/probeert 5 soorten historische amps na te doen Clean (Eden Traveler), R&B ( ‘68 B-15 Flip Top), Rock ( ’74 Ampeg SVT), Brit (’68 Marshall Super Bass) en Grind (denk aan het geluid van R.A.T.M.). Of die historische amps qua geluid nou ook werkelijk benaderd worden daar heb ik geen idee van, want ik heb nooit op die amps gespeeld, maar ik had ineens een heleboel verschillende sounds tot mijn beschikking die tijdens het jammen met mijn band goed van pas kwamen.

Buiten die 5 amps heb je ook nog een drietal effecten, Envelope Filter, Octaver en Chorus, tot je beschikking en een helemaal naar je eigen smaak instelbare Bass Synthesizer die zeer ‘spacy’ is en waarmee je zeer leuke bas geluidseffecten kan maken. Er is alleen een groot nadeel en dat is dat de Bass Synth veel harder is dan de rest van de amps. Overigens is de ‘Clean’ amp ook weer veel zachter dan de andere vier amps.

Ik heb nou bij elkaar een uur of 5 op de LowDown zitten spelen en ik ben best wel heel erg enthousiast, het is even een heel uitgezoek hoe alles werkt maar daarna is het eigenlijk best wel eenvoudig allemaal. Als je de ‘Drive’ knop (zeg maar de Gain op andere amps) eenmaal hebt ontdekt verdubbeld ineens ook je speelplezier en ontdek je hoe je echt los kan gaan met de LowDown.

De LowDown is eigenlijk bedoeld als ‘Head’ om twee 4 x 10″ speakerkasten van 8 ohm (zoals de LowDown 410 Cab) aan te sturen maar je kan ‘m ook gebruiken in combinatie met een speaker van 4 Ohm. Ik gebruik ‘m op de laatste manier, dus mono en een 4 Ohm speaker, en heb dus geen idee of de LowDown ook werkelijk sterk genoeg is om wee 4 x 10″ speakerkasten op volume te krijgen. Op mijn jam-zoldertje thuis kwam met die ene 150 Watt 15″ speaker het behang al bijna van de muur op standje ‘5’ dus waarschijnlijk wel, maar als je interesse hebt eerst even testen.

Heb je nog vragen over de LowDown dan kan je me natuurlijk altijd even mailen op quin@musicgear.nl