In 1949 kwam de Fender Telecaster op de markt en in 1954 bracht Fender de Stratocaster uit. Twee gitaren die op het eerste gezicht best veel op elkaar lijken maar toch verschillend zijn in hun looks maar ook in geluid. Samen staan ze aan de basis van de elektrische gitaar die we vandaag de dag nu nog kennen.

De Telecaster wordt vaak gebruikt om Country en Bluegrass mee te spelen. De Stratocaster wordt vaak gebruikt voor Rock en Funk maar beide gitaren worden ook gebruikt om de meest uiteenlopende muziekstijlen mee te spelen.

De Body
De Stratocaster heeft aan de achterkant een z.g.n. cut-out waardoor hij iets makkelijker tegen je lichaam aan te houden is en een Telecaster heeft dit niet. Telecasters zijn over het algemeen ook iets dikker dan Stratocasters.

Kenmerkende sound
Als je de toggle switch van een Stratocaster op stand 2 of 4 (dus ‘middle’ + ‘bridge’ pickup en ‘middle’ + ‘neck’ pickup) zet krijg je een geluid dat kenners de ‘Quack tone’ noemen. Kenmerkend voor de Telecasters is de ‘twang’ of bite’ die je krijgt door het geluid van de brug pickup te kiezen.

Uitvoering
De Telecaster heeft over het algemeen 2 pick-ups (‘neck’ en ‘bridge’) en de Stratocaster drie pickups (‘neck’, ‘middle’ en ‘bridge’). De Telecaster heeft een vaste brug en de Stratocaster heeft een ‘vibrato’ die door Fender ‘tremelo’ genoemd. Met de vibrato is een hendel die op de brug is gemonteerd van de Strat waarmee je de spanning van de snaren kan beïnvloeden waardoor de toonhoogte van de aangeslagen snaar (of snaren) wordt verhoogt of verlaagd.

Omdat de Telecaster twee pickups heeft heeft hij ook bijna altijd een 3 way toggle switch waarmee je kan kiezen of je alleen het nek element, het brug element of beide elementen wilt horen. De Stratocaster heeft een 5 way toggle switch waarmee je kunt tussen de 3 elementen en combinaties daartussen kan kiezen.

 De Telecaster heeft twee knoppen één voor volume en om de ‘Tone’ mee te regelen, de Stratocaster heeft drie knoppen, twee ‘Tone’ knoppen en één Volume knop.

Beroemde bespelers
Beide gitaren hebben zeer beroemde bespelers. De Telecasters mag onder zijn bespelers o.a. Bruce Springsteen, Muddy Waters en Pete Townsend rekenen en de Stratocaster werd en wordt o.a. bespeeld door Eric Clapton, The Edge en Jimi Hendrix.

Er zijn nog veel meer verschillende natuurlijk tussen de Fender Stratocaster en de Fender Telecaster maar hierboven zijn de meest in het oog en oor springende verschillen genoemd. Beide gitaren in vele uitvoeringen en met zeer uiteenlopende prijskaartjes verkrijgbaar.