Jarenlang heb ik het zelf ook gedaan. Voor honderden euro’s een mooie versterkertop gekocht en een speakercabinet en dan die twee op elkaar aansluiten met een oud gitaarsnoertje dat eigenlijk te slecht was om te gebruiken om je gitaar aan te sluiten op je versterker.

Laatst stond ik met een ‘kenner’ te praten en die vertelde mij dat er een heleboel verschil zit tussen een gitaarkabel en een speakersnoer. Het belangrijkste verschil is dat er normaal gesproken een heleboel minder stroom door een gitaarkabel heen gaat dan door een speakersnoer en een gitaarsnoer hier dus ook helemaal niet op berekend is. Zoals je hierboven kunt zien heeft een gitaarkabel twee dunne draden waar al die stroom/signaal van je versterker doorheen geperst moet worden waardoor er heleboel signaalverlies ontstaat. Heb je een dure nieuwe set klinkt ie nog niet optimaal.

De blauwe kabel is een Dynacon Speaker Cable van Koch (± 40,- euro) en die heeft maar liefst twee keer drie draden voor de min en de plus. Twee van die de drie draden (van de min of de plus) hebben een vaste kern en één van die draden bestaat uit een draad die is opgebouwd uit verschillenden dunnere koperen draden waardoor de hogere frequenties worden vertraagd en de lagere frequenties iets minder gedefinieerd worden. Hierdoor ontstaat een speakerkabel die perfect is voor het overbrengen van het signaal van je versterker naar je speaker.

Ik heb het net hier zelf getest en het verschil is duidelijk hoorbaar. Dus morgen op je vrije dag even naar de muziekwinkel en een paar tientjes besteden aan iets wat je totaal niet kan zien alleen maar horen. Geloof me het is het waard.