Wat: G-5 VG en GC-1 GK Ready Stratocaster van Roland x Fender
Prijs: GC-1 GK Ready 999,- euro (onder) G-5 VG 1499,- euro (boven)
Website: roland.com/V-Guitar

Na Gibson met de Firebird X en Peavey met de AT-200 Guitar is hier het antwoord van Fender/Roland. De GC-1 GK Ready Stratocaster is een Fender Stratocaster met daarin de GK-3 ingebouwd. Hiermee kan je de GR-55, VG-99 en andere 13-pin compatible apparaten van Roland aansturen. Hierdoor kan je allerlei geluiden uit je gitaar toveren zoals synthesizers en blazers.

In het filmpje hieronder kan je een complete uitleg van de C-1 GK Ready Stratocaster bekijken.

De G-5 VG Stratocaster

(klik om te vergroten)

Ook de G-5 VG Stratocaster is in basis een gewone Stratocaster en heeft ook extra’s aan boord maar, wat mij betreft, interessantere extra’s dan de GC-1. Mensen die zelf een Strat hebben of kennen zien meteen op de foto hiernaast dat er een aantal extra knoppen op de G-5 VG zitten t.o.v. de standaard Stratocaster.

De onderste ‘Tone’ knop (waar je normaal de Tone van het brug element meer kan aanpassen) is verdwenen en daar voor in de plaats heb je twee knoppen gekregen één met de letter ‘T’ en de ander met de letter ‘M’ er op. Als je aan de knop met de ‘T’ van ‘Tuning’ er op draait kan je de gitaar laten klinken als of hij in een andere stemming staat. Je kan kiezen uit Normal, Drop D, Open G, D Modal, Bariton en 12 String Guitar. De gitaar wordt dus niet echt anders gestemd maar klinkt of hij anders is gestemd. Dit wordt gedaan d.m.v. de Roland Pickup die je ziet zitten tussen het brug element en de brug zelf.

Als je aan de knop met de letter ‘M’ (van Mode) er op draait kan je kiezen uit verschillende modellen gitaren hoe je de G-5 VG kan laten klinken. Je kan kiezen uit Modeled Stratocaster, Modeled Telecaster, Modeled Humbucking Pickups en Modeled Acoustic.

De 5-way Selector Switch heeft bij elke Modeled Gitaar een andere functie zoals je kunt zien in de tabel hieronder. Zo kun je door de Mode knop op ‘Acoustic’ te zetten en de 5-way Selector Switch van stand te veranderen de G-5 VG ook zelfs nog laten klinken als een Elektrische Sitar, een Akoestische gitaar met nylon snaren en twee verschillende akoestische gitaren met ijzeren snaren. 

In de clip hieronder kan je alle functies zien van de G-5 VG Stratocaster en meer informatie kan je lezen op de Roland website.