Wat: Fender Machete buizen gitaarcombo
Prijs: 1999,-
Website: fender.com

Fender schrijft op z’n website het volgende over de Machete: “It’s unlike any guitar amp Fender has ever created -a high-performance, high-gain, high-end tone machine that combines tube sound and highly distinctive cosmetics.” dus een buizenversterker die niet alleen geweldig klinkt maar er ook nog lekker uitziet ook.

De Machete is een 50 Watt tweekanaals buizenversterker (5 x 7025/12AX7A buizen voor de preamp en 2 x 6L6GC buizen voor de eindversterker) combo uit de Fender Pro Tube Serie waar een 12″ Celestion Vintage 30 speaker in zit. Zoals je op het knoppenpaneel hieronder kan zien heeft de Machete wel een aantal hele leuke extra’s aan boord zoals ‘Tune’, ‘Damping’, ‘Gain Boost’, ‘Reverb’, ‘Bright’ en ‘Pad’. We kunnen hier wel helemaal gaan uitleggen wat alle knoppen precies doen maar in het filmpje hieronder kan je precies zien horen wat het effect van het gebruik van die knoppen is dus dat is denk ik een stuk beter en duidelijker.

klik om te vergroten

De Machete heeft een Effect Loop een XLR Line Out met ‘Speaker Muting’ en ‘Cabinet Emulation’. Bij de Machete krijg je een 4-Button Footswitch en een bijpassende afdekhoes. Alle specificaties kan je vinden op de speciale Machete pagina op de Fender website of door op “Continue reading” te klikken onder de Youtube video waar dus alle functies van deze combo duidelijk worden uitgelegd.

(klik om te vergroten)

General

Model Name: Machete™
Series: Pro Tube
Amplifier Type: Tube
Color / Part #:
  • N/A
    216-3000-000

Electronics

Effects Loop: Effects Loop
Inputs: One Input
Line Out: One XLR Line Out
Speaker Jack: Two parallel speaker jacks
Channels: Two Channels
Controls: 6dB input attenuation switch, Channel One (Gain, Volume, Low, Mid, High, Notch), Channel Two (Gain, Volume, Low, Mid, High, Notch), Reverb, Damping

Hardware

Hardware Finish: Heavily knurled chrome Telecaster™ knobs with dimple indicator; highly polished new chrome corners; pop-out casters included
Amplifier Depth: 11.5″ (29.2 cm)
Amplifier Width: 24.5″ (62.2 cm)
Amplifier Height: 22″ (55.88 cm)
Amplifier Weight: 71 lbs. (32.2 kg)
Effects: Digital Reveb

Speakers

Speaker: 12″ Celestion® Vintage 30 Speaker
Impedance: Selectable for 4, 8, or 16 Ohm output

Tubes

Pre Amp Tubes: 5 X 7025/12AX7A
Power Tubes: 2 X 6L6GC

Miscellaneous

Unique Features: 6dB of input attenuation provides cleaner response when used with pre-amplified or high-output instruments, Pull gain knob to adjust channel one preamp gain level, Pull volume knob out to select the “Channel One Boost” channel for an extra boost ofpreamp gain, also switchable from the Machete footswitch or by using MIDI commands, Notch control on both channels for adjusting the mid notch frequency for a variety of American and British tonal flavors, Built-in Reverb adjusts the reverb level for both channels, Damping control adjusts speaker damping, or the resonance interaction between the power amplifier and the speaker, Power Amp Mute switch for silent recording; XLR Line Output with Cabinet Emulation selector switch; MIDI In for use with MIDI controllers; 1 x 12AT7 used as a Phase Splitter

Accessories

FootSwitch: 4-Button Footswitch Included
Cover: Amplifier Fitted Cover Included