Wat: O5O (basgitaar) en OIO (gitaar)
Van: Aristides Instruments
Prijs: O5O zwart: 3.450,- euro / OIO Aluminium: 3.950,- euro /OIO zwart: 3.350,- euro /
Waar: o.a. aristidesinstruments.com
Website: aristidesinstruments.com

Onlangs kwam ik op een Amerikaanse website een artikel over de O5O basgitaar van het Nederlandse bedrijf AristidesInstruments uit Amsterdam tegen waarna ik besloot even uit te gaan zoeken wat zo bijzonder is aan deze (nogal prijzige) gitaren.

Het bijzondere van de gitaren is dat ze niet gemaakt worden van hout maar van Arium. Arium is een materiaal dat is ontwikkeld door ingenieur Aristides (vandaar de naam) Poort in samenwerking met de TU Delft. Vanaf 1995 is men bezig geweest het ontwikkelen van een materiaal met de perfecte akoustische eigenschappen met de nadruk op een sterke resonantie en sustain. Door het gebruik van Arium zijn de gitaren ook een stuk lichter dan houten gitaren.

De O5O basgitaar is op dit moment alleen in het mat zwart verkrijgbaar en is voorzien van twee Seymour Duncan Quarter Pounders elementen en wordt geleverd met een Gator GC Bass ABS Case en een AristidesInstruments leren gitaarband.
De OIO gitaar is verkrijgbaar in het mat zwart en in het aluminium, heeft drie Seymour Duncan elementen (USA TB-5 op de bridge positie, APS-2rwrp in het midden en APS-2 op de neck positie), een 5-way switch, een Wilkinson VS100N tremolo bridge by Gotoh en wordt geleverd in een custom-made heavy duty case en met een AristidesInstruments leren gitaarband.

De gitaren worden op dit moment gebruikt door een aantal bekend (en voor mij vooral minder bekende) artiesten als Adrian (Adje) Vandenberg (Ex-WhitesnakeVandenberg), André Evaristo van de Braziliaanse metalband Torture Squad, Domo Dixon en Luke Graham van de Ierse band Gama Bomb. De eerste O5O- endorser is de Amerikaan Mitch Stewart van Circle II Circle.

Meer informatie over de gitaren en basgitaren van AristidesInstruments kan je vinden op de website van aristidesinstruments.com en door de filmpjes hieronder te bekijken.