Wat: The Lunchbox en The Club gitaarversterkers
Van: ZT Amps
Prijs: The Lunchbox ± 299,- euro / The Club ± 499,- euro
Waar: (online)muziekwinkels
Website: ztamplifiers.com

Laten we het belangrijkste van de ZT Amps als eerste noemen: Ze kunnen ongelooflijk hard. En niet een beetje hard maar echt ‘bloed-uit-je-oren-en-wapperende-broekspijpen’ hard en daarom noemen zichzelf dan ook “The Loudest Little Amps in The World”. Ik heb zelf thuis even een paar minuten op de kleine amp The Lunchbox staan spelen en binnen 3 minuten stonden al mijn huisgenoten aan mijn deur met de vraag of het wat zachter kon en toen stond de Volume en de Gain pas op standje 5. Bij het maken van de opnames van de test van The Pick van The Club in de studio kon het volume maar op ‘2’ toen we de Gain wilde testen want anders was het niet uit te houden in de studio.

Verantwoordelijk voor het enorme  vermogen van The Lunchbox en The Club is oprichter en directeur van ZT amps Ken Kantor. Ken Kantor is vele malen onderscheiden voor zijn uitvindingen op het gebied van luidsprekers en geluid en vooral bekend van de tijd dat hij werkzaam was voor Acoustic Research in die tijd (1983) de grootste luidspreker producent ter wereld.

The Lunchbox
The Lunchbox weegt ongeveer 10 kilo en is 35,7cm x 38,1cm x 23,5cm groot en heeft een 6,5″ speaker. Hij heeft vier knoppen: Ambience (open-back cabinet simulation), Tone, Volume en Gain. Er is een aansluiting voor een hoofdtelefoon (met volume regeling) een speaker On/Off switch en een Speaker Out. Op de Speaker Out kan een 8 Ohm (minimaal) externe speaker op aangesloten worden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je een 4 x 12inch cabinet op deze aansluiting kan aansluiten en er mee blazen, zelfs met The Lunchbox. Zelf hebben we dat, door onenigheid met de buren die we halverwege de opname al kregen vanwege de herrie, helaas niet kunnen testen.

The Club
The Club weegt ongeveer 4,3 kilo en is 19,2cm x 25cm x 11,2cm groot en heeft een 12″ speaker. Hij heeft vijf knoppen: Reverb, Treble, Bass, Volume en Gain. Ook op The Club is een aansluiting voor een hoofdtelefoon (met volume regeling) een speaker On/Off switch, een AUX ingang en een Speaker Out. De Club heeft in tegenstelling tot The Lunchbox ook een Effects loop aan boord.

The Pick: Ten eerste zijn zijn alle twee erg hard. The Lunchbox is al hard maar The Club is loei en loei hard. Buiten dat ze hard zijn klinken ze veel helderder dan de meeste niet buizen versterkers.

The Lunchbox
heeft een zeer mooi clean geluid en met de Ambience en Tone knoppen heb je al snel een geluid dat je zoekt. De combinatie van Volume en Gain geven in de hoogste stand wel wat vervorming maar geen rock en zeker geen metal.

Bij The Club leek het of het Clean geluid iets minder was dan bij The Lunchbox maar qua vervorming kan je een goede blues sound maken en een beetje Rock maar ook geen echte Metal sound. De reverb klinkt wel heel goed. Met de Treble en Bass vond ik het moeilijker om een goed geluid uit The Club te krijgen dan met de Ambience en Tone knoppen op The Lunchbox.

Als ik moest kiezen dan zou ik de Lunchbox nemen, lekker klein herriebakkie dat je overal mee naar toe kan nemen.

Conclusie:
Ben je opzoek naar een leuke kleine gitaarversterker waar je thuis maar ook nog op een (klein) podium of oefenruimte wilt spelen dan moet je zeker een keer één van deze ZT amps proberen bij je favoriete muziekwinkel om te kijken of het geluid je bevalt.

The Pick heeft later nog wat zitten experimenteren met verschillende effectenpedaaltjes voor The Lunchbox en The Club (de verschillende geluiden in de clip van The Pick zijn zonder pedalen) en dan kan je echt wel heel lekker knallen met deze amps. The Lunchbox en The Club zijn de ideale versterker om ‘er bij ‘ te hebben maar daarvoor zijn ze net even te duur (The Lunchbox ± 299,- euro / The Club ± 499,- euro), dat is dan net weer een gemiste kans.

Lunchbox voor:
– Hard, goed clean geluid
– Klein en licht

Lunchbox tegen:
– Geen echte vervorming met
Volume en Gain mogelijk

Club voor:
– Heel hard, goede reverb
– Effect loop

Club tegen:
– Minder mooi clean geluid
– Prijs

Score The Lunchbox: (7/10)

Score The Club:  (6/10)