Wat:  monotron Duo en monotron Delay
Van: Korg
Prijs: ± 49,- euro*
Waar: (online)muziekwinkels (waarschijnlijk leverbaar vanaf januari 2012)
Website: Korg.com

Korg heeft vandaag twee nieuwe monotron synthesizers aan de monotron serie toegevoegd. Vorig jaar kwam de Korg monotron (± 44,- euro) op de markt (die nu omgedoopt is tot de ‘Classic’)  en vandaag werden de monotron Delay en monotron Duo gepresenteerd.

monotron Duo
Het grote verschil tussen de Classic en de Duo is is dat de Duo (de naam zegt het eigenlijk al een beetje) niet één (zoals de Classic) maar twee analoge oscillatoren (VCO) aan boord heeft. Hierdoor kan de monotron Duo een nog extremer geluid produceren dan de Classic. Het toestenbordje heeft dezelfde ‘scale’ functie die eerder werd gebruikt op de KAOSSILATOR. Met een druk op de knop kan je daardoor kiezen tussen vier verschillende ‘scales’ Chromatic, Major, Minor of Off en door voor de Chromatic, Major of Minor scale te kiezen wordt het bijna onmogelijk om niet een behoorlijke compositie uit de Duo te krijgen.

monotron Delay
Het grote verschil tussen de Classic en de Delay is dat de Delay een Space Delay aan boord heeft die je helemaal naar je smaak kan aanpassen. Het is zelfs mogelijk om een externe geluidsbron via de AUX In jack door het delay effect heen te jagen. Het keybordje ziet er niet echt groot uit maar heeft een bereik van vier octaven waardoor je de pitch nog agressiever en dynamischer kan regelen waardoor de Delay een super geschikte tool wordt voor elke DJ. Erg grappig is het dat de witte toesten en de opdruk van de Delay oplichten onder black light. Korg zegt daar zelf het volgende over: “The reversed white keys and body adornments glows under black light illumination, making the monotron DELAY ideal for delivering a striking visual impact in nearly any club environment.” Persoonlijk denk dat dat allemaal wel meevalt aangezien de monotron Delay ongeveer zo groot is als een sigarendoosje en dus niet echt een hele grote bijdrage zal leveren tot het visuele spektakel in een club.

*) Met dank aan Vincent (zie comments) voor de prijs en datum wanneer beschikbaar