Wat: JamUp
Van: Positive Grid
Prijs:  JamUp Lite (gratis) JamUp Pro 15,99 euro
Waar: iTunes
Website: positivegrid.com

Na de AmpkitAmpiTubePocket Amp en Pocket GK is hier de zoveelste multi-effect gitaar app en gitaar interface voor de iPad, iPhone en iPod Touch, de JamUp. De JamUp app wordt gemaakt door het bedrijf Positive Grid uit Californië en is verkrijgbaar in twee versies namelijk de gratis versie JamUp Lite (gratis tot eind november) en de JamUp Pro versie die 15,99 euro kost.

JamUp heeft wel een aantal leuke extra’s aanboord ten opzichte van de eerder genoemde concurrenten. Zo is het mogelijk om met JamUp mee te spelen met nummer uit je iTunes bibliotheek (met tempo en pitch control!) en heeft hij een speciale Loop functie, de z.g.n. Sound-on-Sound Phrase Sampler. JamUp werk met alle bekende iOS gitaar adaptors (zoals de Apogee JAMAlesis IO DockIK Multimedia iRigPeavey AmpKit LinkPocketLabWorks iRiffPort) maar natuurlijk ook met de adaptor van Positive Grid zelf de JamUp Plug (± 25,- euro).

Ik heb zelf ook nog even de JamUp Lite versie getest met mijn iPhone en de iRig van IK Multimedia en op de gebruiksvriendelijkheid heb ik weinig aan te merken. Helaas kreeg ik het geluid van de app niet goed, op een of andere manier heeft JamUp van zichzelf al een berg ruis en is het geluid zelfs met alle knoppen op 10 niet echt hard.
Het rare is ook dat hij ook geluid registreert als je geen iOS gitaar adapter hebt aangesloten. Als je helemaal niets hebt aangesloten op je iPhone dan gebruikt hij vanzelf de ingebouwde microfoon van de iPhone en als je je witte Apple hoofdtelefoon aansluit pakt hij het geluid dat via de microfoon waar je normaal mee belt binnenkomt. Misschien is dit ook de oorzaak dat het allemaal niet zo heel goed klinkt. Als je tussen de verschillende apps (b.v. Ampkit, AmpliTube en Pocket GK) heen en weer schakelt dan merk je heel goed hoeveel ruis er in de JamUp app zit. Die ruis wordt ook gedeeltelijk bepaald door de Cut/Tone knop op de AC Boost amp. Als je die knop naar rechts draait (dus doffers) is de ruis weg, draai je ‘m naar links dan lijkt het wel of je met windkracht 10 op het strand staat.

Voor het geluid hoef je deze JamUp app dus niet echt te downloaden (of ik moet echt iets heel verkeerd doen) maar door de Loop functie (JamUp Phrase Sampler) en het feit dat je mee kan spelen met je favoriete tracks en de snelheid en de pitch van die tracks kan aanpassen, is denk ik de moeite van het downloaden van JamUp Lite en misschien zelfs wel de aanschaf van de Pro versie waard.

Hieronder kan je nog een YouTube video zien van Micah Beverly die de mogelijkheden van de JamUp Phrase Sampler laat horen.