De tweede-handsprijzen van de oude D12 zijn fors opgelopen. Niet dat de opvolger, de D112, geen uitmuntende microfoon voor bassdrum is, maar diehards zweren gewoon bij de vintage-versie. Met de D12 VR zou daar wel eens verandering in kunnen komen, omdat hij nóg meer is toegespitst op het vastleggen van bassdrums.

polardiagram

De D12 VR is een dynamische, grootmembraanmicrofoon voor live- en studiogebruik. Hij is ontworpen met het succes van de oorspronkelijke D12 als blauwdruk. Hij kan passief worden gebruikt, waarbij de pure sound van de opnamebron simpelweg wordt doorgegeven. Gebruik je ‘m actief, dus met fantoomvoeding ingeschakeld, dan staan je drie filters ter beschikking die aansluiten bij verschillende klankkarakters van bassdrums. De geoptimaliseerde laagholte in de behuizing zorgt voor toegenomen laagrespons.
De warme sound die de AKG D12 VR produceert komt deels op het conto van de originele C414-trafo, waarvan de D12VR is voorzien. Uiteraard is de D12 VR opgewassen tegen hoge hoge geluidsdruk. Het frequentiebereik begint bij 17Hz en loopt door tot 17kHz. De niervormige richtingskarakteristiek voorkomt dat de D12 VR het signaal van andere instrumenten oppikt.

De prijs van de AKG D12 VR bedraagt € 448,- exclusief btw. Meer informatie over de AKG D12 VR in het Engels vind je op de betreffende internetpagina van AKG. AKG wordt geïmporteerd door Audio XL.