Pioneer heeft onlangs de opvolger van de CDJ-2000, de Pioneer CDJ-2000nexus aangekondigd. De CDJ-2000nexus biedt eigenlijk alles wat de CDJ-2000 al deed, maar heeft een aantal goede toevoegingen en verbeteringen.  De meeste veranderingen spelen zich af op het LCD scherm, dit is hetzelfde scherm als in de CDJ-2000 wordt gebruikt.

Optisch zijn er wat kleine dingen waardoor de Nexus herkendbaar is ten opzicht van de normale CDJ-20000 :
– Het vlak om de Jog heen is een transparante hoogglans geworden over met een brushed metal achtergrond
– Play en Cue knop is zilver (was zwart op de CDJ-2000)
– Needle Search strip is verlicht en heeft ribbels gekregen

Er zijn 5 knoppen bij gekomen :
– Rekordbox : extra directe input keuze voor gebruik van een laptop of mobiel device, wit verlicht indien actief
– Quantize : dit was de eerste optie in het Utilities menu en heeft nu een eigen knop gekregen
– Slip : Activeert de Slip Mode, werkt voor Scratchen, Loop, Hot Cue/Loop en Reverse, rood verlicht als actief
– Sync en Master : activeren de Beat Sync. Sync volgt het Master deck

De functie van 4 knoppen is gewijzigd :
– Beat Loop display zit nu op de plaats van de 4-beat loop, deze knop toont/verbergt het Beat/Slip Loop menu (die oranje vlakjes die je kreeg als je de Loop Out ging bijstellen op de CDJ-2000)
– De 4-beat loop maak je nu door de Loop In nu 2 seconden ingedrukt te houden
– Next/Previous Cue punt knoppen skippen nu de timing stappen (1/4, 1/2, 1, etc) in het Loop display

Verder zijn er technische wijzigingen :
Rekordbox Mobile App kan als input source gebruikt worden
– Master Tempo is veel verbeterd, gebruikt meer bits en is bruikbaar tot +/-16% met de muziek die ik heb kunnen checken
– Compleet vernieuwde rem voor de Jog Adjust die veel soepeler aanvoelt
– Verstevigde Jog, delen zijn opnieuw ontworpen voor een stevigere feel
– 220V aansluiting is nu een normale Euro connector (zonder massa)
– Andere RJ45 netwerk aansluiting
– RJ45 en USB rear poort zitten verder uit elkaar, een USB die naar een laptop gaat past  in een RJ45, maar trekt hem kapot bij het verwijderen.

Features
Voor optimaal gebruikt van de CDJ-2000nexus is ook een andere versie van Rekordbox nodig omdat de nexus meer data nodig heeft. Tracks moeten dus opnieuw geanalyzeerd worden om alle data te verzamelen, hier is helaas geen ontkomen aan. Nieuw is dat je ook de key van de tracks in de collectie kunt laten analyzeren. De display geeft bij browsen aan met een kleur of tracks tonaal bij elkaar passen, bij het analyzeren wordt de key in de key ID3 tag opgeslagen.

De meest in het oog springende verandering is dat er nu tijdens het spelen een waveform in de display voorbij scrolt, de rotary knop zoomt in en uit. Tegelijk met de waveform zie je de (Hot)Cue/Loop punten aankomen, een loop zie je met een andere achtergrond (hele loop is nu goed zichtbaar).

De CDJ-2000nexus heeft ook een Sync functie die de Beat Grids van alle gelinkte decks gelijk stelt, zo worden vele nieuwe creatieve mogelijkheden mogelijk gemaakt. Voorwaarde voor de sync is dat de Beatgrid van de tracks in Rekordbox goed strak gezet worden. De automatische analyze doet het (nog) niet zo goed dat alles in 1 keer goed staat.

Aan het einde van een track kan nu een Active Loop gemaakt worden, bij het passeren van het Loop In punt zal de loop automatisch afgespeeld blijven worden. Zo kunnen korte tracks verlengd worden door de laatste 4 of 8 beat als Active Loop te maken.

Tevens is er een veiligheid ingebouwd voor in het geval de link naar een device wegvalt. De CDJ zal dan een Emergency Loop maken van de laatst beschikbare 4 beats. Dit kan voorkomen als er een netwerk verbinding naar een computer wegvalt (kabel er per ongeluk uit) of als een Device wordt verwijderd zonder deze te Ejecten (er zijn nog steeds mensen die niet snappen dat gebruik van USB Eject noodzakelijk is), je Device kan erdoor corrupt raken.

Prijs: 1899,- euro (verkrijgbaar vanaf eind september 2012)
Website: pioneerdj.com