Wat: DM1 Drum Machine
Van: Fingerlab.net
Prijs: 4,99 euro
Waar: iTunes

Bij mijn dagelijkse speurtocht op het internet kwam ik onlangs de DM1 van Fingerlab.net tegen. Fingerlab is niet echt een bedrijf dat bekend staat om zijn muziek apps maar bracht al wel eerder apps (MultiPong, Albert, iMotion HD) op de markt.
Na het downloaden van de app op mijn iPad start ik de app op en kom in in het welkom scherm dat er meteen geweldig uitziet en daarna kom ik op het “steps” scherm dat je hierboven rechts op de op de afbeelding ziet staan.
Het stepscherm is denk ik niet echt onbekend voor muzikanten, 4 maten verdeelt in 4 stappen en op elke stap kan de je Kick, Snare, HH Closed, HH Open, Clap, Rimshot, Cowbell, Tom of Cymbal aan- en uitzetten. 1 Keer drukken is aan, 2 keer snel drukken is aan maar dan iets meer volume en nog een keer drukken en hij is weer uit. Binnen de kortste keren heb je een beat gemaakt maar wat dan? Kijk het geluid dat uit mijn iPad1 komt is niet echt geweldig dus ik heb mijn iPad even aangesloten op een hifi installatie en dan klinkt het best behoorlijk.
De toevoeging van de effecten in het FX menu maakt het net allemaal wat “vetter”. Je kan kiezen om eerst “overdrive” aan te zetten en dan de “delay” of andersom. Je kan ook 2 keer overdrive aanzetten maar dan klinkt het of je naar een kapot AM radiootje zit te luisteren en als je 2 keer “delay” aanzet dan gaat het geluid nog een behoorlijk tijdje door waardoor je denkt dat de play/pauze toets niet werkt.
Buiten de twee eerder genoemde schermen is er ook nog een “Pads” scherm (9 drumpads), een “Mixer” scherm en een “Song” scherm waar je verschillende drumpatronen kan opslaan en aan elkaar kan plakken.

Als je een beat hebt gemaakt kan je deze laten afspelen met de samples van ± 30 verschillende Drummachines/geluidsbanken zoals bijvoorbeeld de TR-808, TR-606, TR-909 en CR-78  van Roland, de MiniPops van Korg en de drumcomputer die vroeger in de italiaanse Farfisa orgels zat. Ik heb de samples uit de DM1 proberen te vergelijken met de echte geluiden van de drummachines in de filmpjes die op YouTube staan en wat ik kan horen (opname kwaliteit laat nog wel eens wat te wensen over) komt de DM1 redelijk in de buurt van de originele drumsounds.
Doordat de originele drumgeluiden natuurlijk ook maar uit piefjes, pafjes en slisjes bestond is het mogelijk dat mensen niet de oude geluiden van de vintage drum machines kennen het allemaal erg vinden tegenvallen. Ene HenkZ schreef in zijn recensie op iTunes “Klinkt gewoon slecht. Meteen er weer afgegooid, dag geld”. Aan de reactie kan ik helaas niet zien of HenkZ kamervullende drumsounds verwachtte en toen hij geconfronteerd werd met retro geluiden teleurgesteld was of een enorme vintage drumgeluidexpert is en diep teleurgesteld was in de samples die in de DM1 zitten.
Voor 4,99 euro heb je gewoon een prima app voor een kennismaking met de de manier waarop oude drumcomputers ongeveer werkten en klonken en er bovendien ook nog zeer mooi uitziet. Heb je een keer een feestje waar het bier rijkelijk vloeit dan kan je met deze app makkelijk de voetjes van de vloer krijgen. Kijk voor een demo naar deze video.